سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۰۳

گردشگري در شيراز

درباره شهر شيراز، جاذبه هاي گردشگري و توريستي اين شهر

پاسارگاد

۳۰ بازديد

پاسارگاد،مجموعه اي برجاي مانده از دوران هخامنشي با ۲۵۰۰ سال قدمت مي باشد كه در استان فارس و شهرستانپاسارگاد واقع شده.مجموعه پاسارگاد دربر گيرنده ساختمان هايي مانند آرامگاه كوروش بزرگ،باغ پادشاهي پاسارگاد،مسجد پاسارگاد،كاخ دروازه،كاخ بارعام،كاخ اختصاصي،پل،آب نماهاي باغ شاهي،آرامگاه كمبوجيه،دو كوشك،كاروانسراي مظفري،محوطه مقدس،ساختارهاي دفاعي تل تخت و تنگه بلاغي مي شود.

در سده هفتم قمري اتابكي (از سلغريان پارس) مسجدي در نزديكي آرامگاه كوروش بزرگ ساخت كه در آن از سنگ كاخ ها استفاده شده بود.برجسته‌ترين بخش مجموعهٔ پاسارگاد، بناي آرامگاه كورش كبيراست كه مشهور به «مشهد مادر سليمان» بود. كوروش كبير در سال ۵۲۹ پيش از ميلاد به قبايل سكاها درشمال شرق ايران حمله كرد و در جنگ با ماساگت‌ها كشته شد. ايرانيان جسد وي را موميايي كرده و داخل تختي از طلا قرار داده و اشياء با ارزش پادشاهي و جنگي او را در كنارش گذاشتند و در پاسارگاد دفن كردند.بناي آرامگاه ميان باغ‌هاي سلطنتي قرار داشته و از سنگ‌هاي بزرگ، كه درازاي پاره‌اي از آن‌ها به هفت متر مي‌رسد، ساخته شده‌است. سنگ نگاره انسان بالدار سالم‌ترين و زيباترين نقش ايجاد شده در بناهاي پاسارگاد است كه داراي مفاهيم عميق انديشه والاي انساني كوروش بزرگ است.

نام پاسارگاد از اسم قبيله شاهان پارسي يعني قبيله «پاسارگاد» به معني «آنان كه گرز گران مي كشند» گرفته شده.همچنين به عقيده عده اي از مردم پاسارگاد تغيير يافته پارسه گراد است كه معني آن شهر پارس مي باشد.

اين مجموعه، پنجمين مجموعه ثبت‌شده در فهرست آثار ميراث جهاني در ايران است و در تيرماه سال ۱۳۸۳در فهرست ميراث جهاني يونسكوبه ثبت رسيد.

آرامگاه كوروش كبير

دروازه قرآن

۲۸ بازديد

دروازه قرآن در شمال شرقي شيراز در ميانه‌ كوه‌هاي بابا كوهي و چهل مقام،در تنگ الله اكبر قرار دارد. وجه تسميه اين بنا به خاطر قرآني است كه در درون اتاقكي بر بالاي اين بنا جاي داده شده است.در گذشته شيراز داراي ۶دروازه بوده است كه عبارتند از،دروازه قرآن،دروازه اصفهان،دروازه قصابخانه،دروازه سعدي،دروازه كازرون و دروازه شاه داعي الي اله كه تنها يكي از آنها باقيمانده است كه همان دروازه قرآن است واز نظر قدمت اهميت ويژه‌اي دارد.در اين بنا آياتي از قرآن را به خط ثلث و نسخ دور تا دور آن نقش كرده‌اند.

اين دروازه ابتدا در زمان عضدالدوله ديلمي ساخته شده بود و در آن قرآني قرار دادند تا مسافران با گذر از زير آن قرآن متبرك شوند.كريم خان زند در دوره زنديه اين دروازه را بازسازي كرد و يك اتاق به بالاي آن افزود و همچنين دو جلد قرآن بزرگ به خط ابراهيم بن شاهرخ تيموري،در اتاقك بالاي آن جاي داد.در حال حاضر اين قرآن ها در موزه پارس شيراز نگهداري مي شوند.در دوره قاجاريه به دليل وقوع چند زلزله،دروازه قرآن دچار صدمات بسياري شد كه توسط محمد زكي خان نوري تعمير شد.مردم شيراز قديم، اول هر ماه قمري با عبور از زير قرآن كه آن را به حضرت علي (عليه‌السلام) منتسب مي‌دانستند خود را در برابر خطرها و بلاها بيمه مي‌كردند. اين بنا در سال ۱۳۱۵ توسط شهرداري تخريب شد. دروازه قرآن در سال ۱۳۲۸ شمسي با همت يكي از بازرگانان شيراز به نام حاج حسين ايگار، با فاصله كمي از دروازه كهن ساخته شد.

دروازه قرآن آرامگاه خواجوي كرمان، كمال الدين ابوالعطا محمد بند علي بن محمود كرماني مي باشد.وي متولد ۱۵ شوال سال ۹۶۷ هجري قمري مي باشد.او در سن جواني مشغول به كسب علوم متداول آن زمان و دريافتن رموز شاعري در زادگاه خود شد.دروازه خروجي شهر شيراز

آرامگاه سعدي

۲۷ بازديد

آرامگاه سعدي در شيرازآرامگاه سعدي معروف به سعديه در انتهاي خيابان بوستان و در دامنه كوه در شمال شرق شهر شيراز قرار دارد.آرامگاه سعدي شيرازي در ۲۰ آبان ماه سال ۱۳۵۳ به شماره ثبت ۱۰۱۰۳ در انجمن آثار ملي ثبت شده.

داخل آرامگاه ۷ كتيبه از بوستان و گلستان،به خط استاد ابوذري نوشته شده.در زيرزمين اين مكان حوض خانه اي با ماهي هاي زيبا و آب زلال وجود دارد كه استراحتگاه گردشگران و مسافران مي باشد.محوطه باغ به سبك ايراني درختكاري و باغچه بندي شده.يك آبشار زيبا و مصنويي در پشت باغ دلگشا و نرسيده به آرامگاه سعدي در خيابان اصلي و جود دارد كه گردشگران و مسافران قبل از ورود به آرامگاه در آن مكان به تفريح و استراحت و كوه نوردي مي پردازند.

بناي اوليه سعدي مربوط به دوره اكباتان فارس مي باشد.اين مكان ابتدا خانقاه سعدي بوده كه او اواخر عمرش را در آنجا كذرانده و در همانجا دفن شد.خانگاه شيخ در سال ۹۹۸ به حكم يعقوب ذوالقدر ويران شد و هيچ اثري از آن باقي نماند.در سال ۱۱۸۷ قمري به دستور كريم خان زند،بنايي ۲ طبقه از گچ و آجر بر بالاي مزار سعدي بنا شد.در دوره قاجاريه اين بنا توسط فتحعلي شاه مرمت شد و چند سال بعد،حبيب الله خان قوام الملك دستور تعمير قسمتي از بنا را صادر كرد.ساختمان كنوني اين آرامگاه به دستور محمد رضا پهلوي به وسيله ي انجمن آثارملي ساخته شده و در سال ۱۳۳۱ افتتاح شد.

شاهكارهاي سعدي شيراز عبارت اند از

۱٫بوستان،كتابي‌است منظوم در اخلاق.

۲٫گلستان،به نثر مسجع

۳٫ديوان اشعار،شامل غزليات و قصايد و رباعيات

آرامگاه حافظ

۲۳ بازديد

آرامگاه حافظ نام آرامگاهي است در شمال شهر شيراز و جنوب دروازه قرآن.خواجه شمس الدين محمد شيرازي ملقب به لسان الغيب،شاعر و غزل سراي بزرگ ايران در شهر شيراز ولادت يافت(از تاريخ تولد وي اطلاع دقيقي در دسترس نيست،اما بين سال هاي ۷۲۰ و ۷۲۹ هجري قمري تخمين زده شده) و در سال ۷۹۲ هجري قمري وفات يافت.بنا به سخنان خود حافظ قرآن را به ۱۴روايت حفظ بوده است واز اين رو حافظ خوانده شده است.حافظ علاوه براين كه در سرودن شعر فارسي شاعري كم نظير بود در علوم ادب عربي نيزجايگاهي رفيع داشت.غزليات حافظ پس از وفات او توسط فردي به نام محمد گل اندام جمع آوري شده است. شعر حافظ، شعري برگرفته از قرآن و از ويژگي‌هاي آن انتظار و طلب ظهور موعود است از اين رو، آرمان مهدويت در سراسر شعر حافظ نهفته است.

آرامگاه حافظ مقابل يكي از شلوغ ترين و پر رفت و آمدترين خيابان هاي شهر شيراز قرار گرفته و نماي آرامگاه از خيابان مذكور قابل مشاهده مي باشد.بخش جنوبي آرامگاه حافظ نماد دنياي مادي و ظواهر آن است.هرچه به اين آرامگاه نزديك مي شويم،انسان از بند هواهاي نفساني آزاد مي شود و بالارفتن از ايوان آن به منزله معراج عرفاني و سير و سلوك در دنياي ملكوت مي باشد.پايين آمدن از ايوان،نماد تعظيم در برابر اين خورشيد درخشان (آرامگاه)است.ايوان از دو رديف پله تشكيل شده است كه هر رديف شامل ۹ پله مي باشد.قسمت شمالي آرامگاه نماد دنياي ملكوت مي باشد،چراكه در اين قسمت به آرامگاه مي رسيم كه نماد دست يابي به رمز و رازهاي دنياي امروز است.اين بخش شامل ۸ درب ورودي و خروجي مي شود.همچنين آرامگاه از ۸ ستون سنگي تشكيل شده.عدد ۸ نماد هشت درب بهشت و سده هشتم(سده اي كه حافظ در آن مي زيسته)مي شود.آرامگاه حافظ در شيراز